Най-представителната резиденция на България Евксиноград край черноморския град Варна в понеделник вечерта, 26 март, ще бъде място на изключително важна среща на върха на ЕС и Турция.

В срещата ще участват висшите представители на Брюксел Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Бойко Борисов, от една страна, и турският президент Реджеп Тайип Ердоган от друга. До последно преди срещата се тиражираха информации, че тя може да бъде отложена. Но и ЕС, и Ердоган поставиха точка, като обявиха официално, че ще се състои.

Домакин на срещата ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Предстоящата среща във Варна се счита за най-важната от процеса на председателството на България на ЕС, което София пое в началото на тази година.
"Срещата във Варна е особено важна за диалога на ЕС с Турция" посочи пред БТА посланик Кристиян Бергер, ръководител на делегацията на ЕС в Турция. Той подчерта значението на българското европредседателство в диалога на Брюксел с Анкара, започнал преди една година.

"Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с разум и отговорност. Очертава се много тежка среща с Турция във Варна", заяви българският премиер Бойко Борисов, с което подсказа, че никак не му е било лесно докато стигне до поемането на домакинството, което е много голям успех за европредседателството на България.

Разбира се, роля за това има и фактът на близостта в отношенията, установени между Борисов и Ердоган в последно време. Турският президент засвидетелства изключителен знак на уважение към Борисов като лично присъства на церемонията по откриването на уникалната българска Желязна църква в Истанбул преди близо два месеца, подобен жест Ердоган досега не е правил за никой друг чуждестранен държавник, коментират наблюдатели.

Освен срещата с европейските лидери, Ердоган и Борисов ще проведат двустранна среща, на която се очаква да бъдат обсъдени въпроси от двустранен и регионален характер, съобщиха от пресслужбата на турския държавен глава.
Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът по европейските въпроси и главен преговарящ с ЕС Йомер Челик, министърът по икономиката Нихат Зейбекджи и търговският министър Бюлент Тюфекчи ще придружават Ердоган във Варна.

Предвид важността й, дни наред темата Варна е във вниманието на институциите и обществеността.

Според Анкара основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на срещата във Варна, са актуализация на Европейския митнически съюз, либерализация на визовите пътувания на турските граждани в европейските държави и придвижване на финансовата помощ за сирийските бежанци, както и отпушване на процеса по някои от преговорните глави за кандидатурата на Турция в ЕС.

"Турция очаква раздвижване в отношенията с ЕС като резултат от срещата във Варна", заяви говорителят на турското външно министерство Хами Аксой в петък.
Анализаторът на телевизионния канал НТВ Гюлденер Сонумут смята, че "разговорите във Варна ще бъдат определящи за насоката, която ще поемат отношенията ЕС-Турция и които ще залегнат в доклада за напредъка на Турция на 17 април т.г."

Той специално отбеляза значението, което в Брюксел се отдава на борбата на Турция срещу тероризма.

"Брюксел се стреми да помага на Турция в борбата срещу тероризма и да я подкрепя с конкретни действия. Особено важно значение ще имат инициативите, които Анкара ще представи за изготвяне на пътната карта за реформите в защитата на основните права и свободи, както и конкретни стъпки, които трябва да се предприемат. Също така фактът, че търговските отношения на Великобритания с ЕС вече получиха конкретно решение, ще даде право за продължаване на преговорите между ЕС и Турция по актуализирането на Европейския митнически съюз, които бяха прекъснати", заяви той.

Турският анализатор посочи още, че европейските лидери критикуват Анкара заради операцията "Маслинова клонка" в Африн.

"Но в същото време "тежката артилерия" на ЕС, страни като Германия и Франция, ще подкрепят с политическа воля решимостта на Турция за реформи, с които да се премахнат пречките в отношенията между ЕС и Турция", посочи той.

Турция отново се насочва към "европейския процес", коментира известният колумнист Таха Акйол, който смята това за най-важната стъпка. Той посочи, че в навечерието на срещата във Варна са се увеличили насрещните положителни стъпки между ЕС и Турция, които според него дават основания за положителни очаквания, но има и остри критики.

"Европа е най-големият търговски партньор и основен инвеститор на Турция. Срещата идва, след като процесът на преговори за членството на Турция в ЕС беше блокиран. ЕС се ангажира да придвижи транша от 3 млрд. евро за сирийските бежанци в Турция. Освобождаването от затвора на журналистите Дениз Юджел, Ахмет Шък, Шахин Алпай /условно/ са все положителни знаци, може да последват и други. Но са налице и обвиненията на Европейския съд за правата на човека за нарушения на основните права и свободи, погазване на независимостта на правосъдната система, които са сериозни пречки", казва той.

Турският колумнист коментира, че на срещата във Варна Ердоган естествено ще отхвърли предлагания от ЕС "модел на привилегировано членство" и ще постави отново познатата вече цел "на пълноправно членство на Турция в ЕС".

"Но "пълноправното членство" на Турция в ЕС е въпрос на дългосрочна перспектива, ето защо от гледна точка на близкото бъдеще главното е, че Турция отново се насочва към европейския процес", казва той.

Журналистът Батухан Яшар от информационната агенция Ихляс хабер определя предстоящата среща във Варна като "Футболен мач между ЕС и Турция". Той посочва, че Турция отива много добре подготвена на срещата в Варна.

"Турция е със силна ръка, ще притисне ЕС и лидерите, като им представи конкретни факти и документи. Изглежда, че Брюксел е положително впечатлен от нормализирането на отношенията на Турция с Германия", пише той.