Предполага се, че в преговорите ще участват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европарламента Антонио Таяни, както и българският премиер Бойко Борисов, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Според "Велт" мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел, или в София. Сред темите, които вероятно ще бъдат обсъдени, се споменават борбата с тероризма, енергетиката, миграцията, студентският обмен, предава БТА.

Отношенията между Анкара и много от страните в ЕС се влошиха, след като в Турция беше направен опит за държавен преврат. В ЕС обвиниха Турция в потъпкване на гражданските права, а Анкара упрекна Брюксел, че не изпълнява двустранните ангажименти, отбелязва ТАСС.

Едно от ключовите свързващи звена между Турция и ЕС остава споразумението за бежанците.

НА ФОКУС: Борисов между Европа и Турция

Евентуална среща на върха ЕС – Турция стана един от приоритетите на Българското председателство.

Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието, каза неотдавна премиерът Борисов.

Турция и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да бъде направен опит за нормализиране отношенията с тях, но това е тема на Съвета, на всички колеги, и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат там, изтъкна Борисов пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с българския министър-председател в събота в София. Турция ще е една от темите в разговора им.