Това се дължи отчасти на случващото се в Турция и отчасти на това, което се случва в ЕС, коментира Барозу, цитиран от Hurriyet Daily и "Фокус" .

Ние ще оставим вратата отворена пред Турция за присъединяване. Европейският съюз би могъл само да спечели от здрави връзки с Турция. Аз съм обнадежден по този въпрос въпреки многото неща, които се случиха в Турция”, добави председателят на ЕК.

През август ЕС призова Реджеп Тайип Ердоган да изиграе помирителна роля в Турция, след като спечели президентските избори. В изявлението на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Барозу се посочваше, че ЕС очаква Ердоган да продължи подкрепата за настоящия процес на разрешаване на кюрдския въпрос и за постигане на споразумение в Кипър.

Междувременно днес Барозу, който скоро ще напусне поста си, заяви, че проевропейски настроените британци трябва да повлияят на съгражданите си, които искат Великобритания да напусне ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На среща в Лондон той се обърна към проевропейските британци с думите:

"Ако вие подкрепяте запазването на членството в ЕС, трябва да кажете какво отстоява ЕС и защо е от интерес на Великобритания да остане част от него. Вие наистина трябва да излезете и да въздействате позитивно".

Барозу подчерта, че всички желаят да разполагат с равни права, но призна, че "в Обединеното кралство и другаде" има безпокойство, че се злоупотребява с правото на свободно движение в рамките на съюза.