Ердоган направи коментара си по време на посещението си в Етиопия, след като присъства на церемониите по погребението на крал Абдула в Саудитска Арабия, съобщи изданието "Хюриет Дейли Нюз", цитирано от БГНЕС.

Ердоган произнесе реч срещу тероризма и масовата гибел на мюсюлмани в регионални конфликти и граждански войни. Той подчерта, че Турция никога няма да прояви толерантност към терористите, които може да са представители на различни религии.

"Ние проверяваме Европа. Ще може ли Европа да приеме и да включи в редовете си Турция, чието население е съставено от мюсюлмани? Ако сте срещу ислямофобията, вие трябва да приемете Турция в ЕС", обърна се той към Брюксел.

Той подчерта, че Турция сега е силна държава и тя няма да стои пред вратите на ЕС и да проси членство.  Ердоган добави, че ако Турция не бъде приета в ЕС, тя "ще поеме по свой път".

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства показания ангажимент от страна на турското правителство към присъединителния процес по време на среща с премиера на Турция Ахмет Давутоглу.

Днес по време на среща с турски имигранти в Швейцария Давуотглу заяви, че ако Европа има намерението да бъде световна сила, няма как това да стане без членството на Турция, а излизането от икономическата криза е невъзможно без динамиката и предприемачите на страната му.

"Ние не сме тежест за Европа, ние сме лек за нея, който ще ѝ помогне да се изправи и да върне силата си. Ако европейците имат нужда от работа, сега ние им предлагаме вратата на развиваща се Турция", каза още Ахмет Давутоглу.