Еврокомисарят даде интервю за белгийския вестник "Соар", посочва АФП, цитирана от БТА.

Споразумението, което цели да пресече масовото пристигане на мигранти на гръцките брегове от Турция, "функционира добре" въпреки заплахите, повтаряни през последните седмици от турските ръководители, подчерта Аврамопулос.

Дори в пика на напрежението нито един човек не е преминал по море, заяви той. Ако това споразумение се провали, това ще бъде катастрофа, заяви еврокомисарят.

Той изрази съжаление за "дипломатическия стил, пагубен за всички", който е резултат от силните напрежения между Турция и ЕС през последните седмици след забраната на няколко митинга на привърженици на президента Реджеп Тайип Ердоган във връзка с предстоящия референдум в Турция, на които трябваше да присъстват турски министри в Германия и Холандия.

Като реакция турските ръководители начело с президента Ердоган засилиха обидите към европейските столици, стигайки дотам да обвинят германския канцлер Ангела Меркел в "нацистки практики" и да заплашат с отказ от споразумението за миграцията, сключено на 18 март 2016 г. с ЕС.

Това споразумение в комбинация със затварянето на границите в балканските страни даде възможност да се пресече масовият приток на мигранти, който предизвика сериозна миграционна криза в Европа между лятото на 2015 и пролетта на 2016 г.

Мисля, че Турция наистина иска да продължи да участва в тези ангажименти, увери Аврамопулос, като припомни, че ЕС бе предоставил в замяна значителни компенсации на Турция като отпускането на три милиарда евро за подобряване на живота на сирийските бежанци на турска територия.

От наша страна се опитваме да намерим баланс между негативния климат и нашите политически задължения. Тези ангажименти не се състоят само в задължението на Турция да блокира притока на пристигащи, съществува и нашето задължение да подкрепяме финансово трите милиона бежанци, които са в Турция. Това сътрудничество може да продължи да функционира, изтъкна Аврамопулос.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши миналата седмица, че Турция може "едностранно" да прекрати споразумението за мигрантите.