Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", цитиран от ТАСС и БТА.

Смятам, че дойде време всички страни-членки да обсъдят какви стратегически последици може да има това поведение, каза Хан, който е политик от Австрийската народна партия.

Не може просто да се свиват рамене и да се приеме подобен подход като дългосрочна политическа стратегия, посочи той.

Намесата в предизборната борба, както и исканията за екстрадиция на предполагаеми политически противници са неприемливи, каза Хан.

В края на миналата седмица в Испания по искане на Анкара за кратко бе задържан германският писател от турски произход Доган Акханлъ.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова в петък турците в Германия да не гласуват на предстоящите избори за трите основни партии, като ги окачестви като "врагове на Турция".

22 германски граждани бяха задържани в Турция след опита за преврат миналата година, според германското външно министерство. Девет от тях все още са в турски затвори. Един от тях е германският журналист Дениз Юджел.

Изостряне между Германия и Турция

Анкара има противоречие с германското правителство заради липсата на сътрудничество по два основни въпроса: Работническа партия на Кюрдистан (ПКК) и във връзка със стъпките, които би трябвало да бъдат взети срещу заподозрени членове на нелегалната мрежа на Фетхуллах Гюлен, живеещият в САЩ мюсюлмански проповедник, обвинен в организиране на опита за военен преврат на 15 юли 2016 г.

Във връзка с арестите на германски граждани канцлерът Ангела Меркел критикува неспазването на правата и свободите в Турция. Тя подкрепя икономически мерки против Анкара, една от които е спиране на разширяването на митническия съюз между Турция и ЕС, за да не бъде насърчаван излишно президентът Ердоган.

Меркел знае, че нито един лидер в Европа няма да възрази срещу подобни действия при сегашните обстоятелства, отбеляза неотдавна в. "Хюриет дейли нюз".