Източникът се позовал на доклад на Европейската комисия, съобщи снощи БТА.

Съгласно споразумение, постигнато през март миналата година в разгара на най-голямата миграционна криза в Европа след Втората световна война, Турция се ангажира да възпира преминаването на нелегални мигранти от нейна територия към ЕС в замяна на финансова помощ и на отмяна на визите за нейните граждани.

Турция се справя добре с граничния контрол, но в редовен доклад, който Европейската комисия планира да публикува следващата седмица, ще бъде отбелязано, че тя все още отлага реформи на "антитерористичното законодателство, партийното финансиране, съдебното сътрудничество", посочи източникът.

Усложненията около преговорите за повторно обединение на Кипър също не предвещават добро за Турция, изтъкна източникът.

Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган каза преди ден, че Анкара очаква ЕС да предприеме стъпки за отмяна на визите за турски граждани колкото се може по-скоро. Това бе отхвърлено в Брюксел като "абсурд", тъй като Турция не изпълнява условията, посочи представителят на ЕС.

Той призна, че управлението на границите и турската подкрепа за бежанците "работят добре", но не се очаква напредък по въпроса за визите в скоро време, тъй като не се очакват промени в антитерористичното законодателство преди и непосредствено след референдума на 16 април.

Референдумът за конституционни промени, които ще разширят пълномощията на президента, "поставя проблеми сам по себе си", тъй като "проектоконституцията има много сериозни недостатъци", каза представителят на ЕС.

ЕС няма официално да коментира конституционните реформи в Турция, за да избегне възприятие, че се намесва в изборния процес, но Венецианската комисия към Съвета на Европа, съставена от правни експерти, ще публикува "доста солени" забележки в средата на март, посочи представителят на ЕС.

Източникът изключи възможността за среща на върха ЕС-Турция преди референдума въпреки желанието на Ердоган за това.

На пресконференция в Брюксел вчера говорител на Европейската комисия посочи официалната линия на Евросъюза: "Работата продължава и ЕС и Турция остават ангажирани със споразумението от март и със съответните задължения".