Това ще позволи на 79 милиона турски граждани да пътуват в Евросъюза безпрепятствено в рамките на три месеца, отбелязва БНР.

Предварителното одобрение е било дадено още вчера, твърди Ройтерс, като се позовава на два източника от централата на ЕК в Брюксел.

Допреди десетина дни Турция бе изпълнила по-малко от половината, а от вчера - вече 65 от общо 72 изисквания. Това, според агенцията, показва, че Европейската комисия бърза да даде облекченията, искани от Анкара.

Критериите варират от гаранции за сигурността на личните документи до спазване на основните права и приравняване към визовата политика на ЕС спрямо трети страни, отбелязва АФП.

Европейската комисия може да препоръча отпадане на визите за турските граждани, но за да влезе в сила, подобно решение следва да бъде подкрепено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Падането на визите бе едно от ключовите условия за спирането на милионния мигрантски поток през Егейско море, договорени още миналия ноември и препотвърдени през март.

Турските власти намекнаха неколкократно, че ако това не се случи, споразумението ще пропадне.

Турция прие "визов" закон

Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона, който "ще влезе в сила от момента на отмяна на визите за турски граждани от страна на Европейския съюз", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

С този закон Анкара предварително е подготвила необходимата законова база за това ключово събитие в отношенията й с Брюксел.

Споразумението с ЕС

На 18 март ЕС и Анкара се договориха за споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове там. В него е заложено още, че на Турция до 2019 г. ще се отпуснат допълнително 3 млрд. евро, отделно от вече договорените 3 млрд.  

От първоначалните 3 млрд. евро 1 млрд. ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро ще са от допълнителни вноски на държавите членки.

Вноската на България е 5 876 945,49 евро. Тя е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на ЕС.

Гражданите на Турция от 1 юли ще могат да посещават шенгенската зона без да е нужно издаването на визи, съобщи уверено още на 30 март зам.-външният министър Наджи Кору.

„Най-късно от 1 юли вратите на 26 европейски държави ще се отворят за нашите граждани и пътуванията ще станат безвизови. Гражданите на Турция ще имат право на престой в Шенген до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период“, каза той.

По думите му всичките 72 изисквания на ЕС за преход към либерализация на визите трябва да бъдат изпълнени до 4 май, като (към 30 март) остават още около 30.

Със запушен нос

Ако тази сряда Европейската комисия препоръча на турците да бъдат предоставени безвизови пътувания в Шенгенското пространство на Европа, ще го направи запушвайки носа си, коментира Катя Адлер от Би Би Си.

Свобода на словото, право на справедлив процес и преразглеждане на антитерористичните закони, така че да бъдат защитени по-добре правата на малцинствата... Това са само някои от критериите, чието изпълнение ЕС изисква от другите страни преди да вдигне за тях визовия режим, дори за краткосрочни пътувания.

Трудно е Турция да бъде описана като страна, изпълнила тези условия. Анкара все повече се разправя със своите критици по начин, който е по-автократичен, отколкото демократичен.

Но за ЕС днешните времена са отчайващи. Комисията и повечето правителства в съюза са под огромен обществен натиск да облекчат миграционната криза.

Следователно, както казват моите източници, комисията ще спази договореното. Но те подчертават, че тя не подписва празен чек.

Турция ще получи зелена светлина за визите тази седмица, за да остане сговорчива. Но ще й бъдат също припомнени важните критерии, които все още има да изпълнява, пише коментаторката на Би Би Си.