Помощта беше обещана преди две години в споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара.

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти (през 2016-а и 2017 г.), Европейската комисия "започва днес набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", се посочва в съобщение на ЕК.

Първият превод от създадения през 2016 г. механизъм бе в размер на 1 млрд. евро от бюджета на ЕС и 2 млрд. евро, предоставени чрез вноски от държавите в ЕС. Комисията предлага тази схема да се запази.

Само за 21 месеца преди края на м.г. бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в прессъобщението на ЕК, цитирано от БТА.

Досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС.

Южната съседка на ЕС приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и ЕК е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна, отбелязва Комисията.

Средствата от ЕС се влагат в проекти за посрещане на нуждите на бежанците и приемните общности, особено за хуманитарната помощ, образованието, здравеопазването, общинската инфраструктура и социално-икономическата подкрепа. Механизмът постига положителни резултати по отношение на бежанците в Турция.

Българското правителство реши днес да предостави 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на ЕС в отговор на сирийската криза. Чрез фонда се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави - Турция, Ливан, Йордания, Ирак. Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1, 409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС.