Европейският парламент обсъди въпроса за Турция с еврокомисаря по политиката за съседство и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Председателят на ЕП Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, на които е изградена Европа. Той подчерта, че "Европа не е ислямофобски континент и не затваря вратата за турския народ".

Много евродепутати изразиха загриженост за начина, по който Турция организира конституционния референдум и окачествиха допитването като нечестно. Някои от тях заявиха, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС-Турция и за отваряне на "нова глава" в тях.

Някои евродепутати отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС, докато други изразиха надежда, че преустановяване на преговорите за присъединяване ще остави възможност Турция да промени сегашния си политически курс.

Разширен митнически съюз, повече търговия, обмен на студенти и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията, бяха някои от идеите, представени от евродепутатите като нов курс в отношенията между ЕС и Турция.

Някои евродепутати настояха да се продължи подкрепата за демократичните сили в Турция, след като милиони граждани на страната искат да бъдат част от ЕС. Парламентарната комисия по външни работи ще обсъди годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май.

Проектът на резолюцията призовава ЕС да прекрати преговорите за присъединяване с Анкара, ако промените в турската конституция бъдат приложени така, както бяха очертани в референдума.

Няколко хиляди души бяха арестуваните вчера в голяма операция против "гюленисти" в Турция. Властите са издали заповеди за задържането на общо 3224 души. Временно от длъжност бяха отстранени 9103 полицейски служители.