При посещение в Бургас зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков каза, че правителството ще вземе мерки да облекчи лечението на пациенти, които се лекуват в чужбина заради радиохирургията или т.нар. кибернож, предаде Дарик.

По програма „Джесика" Университетската болница „Св. Иван Рилски" в София ще получи супер модерен кибернож, който ще е единствен за Европа и пети в света.

Разрешенията, които Министерството на здравеопазването дава за лечение, са главно за Турция, тъй като там операциите с гама-нож струват между 7000 и 8000 евро.

„По европейски проекти планираме подобряване на апаратурата за линейния ускорител във Варна, който също ще поеме част от онкоболните пациенти, както и купуването на още поне два киберножа. До 2 г. се надяваме, че ще стане така, че българските граждани да не се налага да правят операции в чужбина", каза още зам.-министърът на здравеопазването.

Миналата година здравният министър Петър Москов обяви, че около 100 души месечно ходят в Турция заради кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия.
Причина за изказването му бяха милиони, които страната ни трябва да усвои.

По думите му единствената възможност била през Министерството на здравеопазването да се закупи уникална апаратура, която не минава през закона за обществените поръчки и тежките процедури по него.
За да може здравното ведомство да купи такава техника обаче, трябва да има висока медицинска необходимост от нея.

Националните консултанти първоначално са дали становище, че не съществува друга система за радиохирургия, освен кибернож.

„Сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище, считат, че не е целесъобразно да се купува апаратурата”, заяви тогава Москов.

Мотивите на експертите били, че у нас съществувала възможност за лечение с това оборудване, без да се налага пътуване до Турция.

Москов коментира, че по тази логика би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция.

До две седмици се очаква да бъде одобрен от ръководството на здравното министерство т.нар. Спешен пакет, изготвен от Научното дружество по спешната медицина. Той ще гарантира спешната помощ и на здравнонеосигурените хора. Финансовите средства на НЗОК за извънболничната помощ са увеличени, което ще гарантира достатъчно направления за пациентите.

Стена на срама очаква всички фирми в страната, които не плащат на своите служители здравни осигуровки, каза д-р Шарков.