Това твърди Алев Корун, член на мисията за наблюдение на вота на Съвета на Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Корун, австрийски депутат, заяви още пред радио О Ер Еф, че има подозрения, че 2,5 милиона гласа може да са били манипулирани.

"Това е свързано с факта, че законът разрешава единствено официални пликове за гласуването. Висшата избирателна комисия обаче реши, макар и това да бе против закона, че и пликове без официален печат следва да бъдат приемани", добави Корун.

Международните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че кампанията за гласуване с „Не“ на референдума в Турция се е сблъскала с множество препятствия като липса на свобода на изразяване, сплашване и ограничен достъп до медиите.

От ОССЕ коментираха и предполагаема злоупотреба с обществени средства от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган. От Организацията също така отбелязаха решението да бъде разрешена употребата на бюлетини без официален печат, означаващ ги като легитимни.

Бившият социален министър Мехмед Дикме коментира, че съмнения за манипулации винаги има, но разликата е 1,4 млн. души и никак не е малка, каза той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърля критиките, че референдумът в Турция не е отговарял на международните стандарти.

В речта си пред свои привърженици пред президентския дворец в Анкара той каза на международните наблюдатели "да си знаят мястото".

Хиляди хора излязоха по улиците
на Истанбул да протестират срещу резултата от референдума. 

Според неофициалните резултати на референдума в неделя в полза на лансираните от правителството конституционни изменения са гласували 51,41 на сто от турците, а срещу промените - 48,59 на сто.

Конституционните промени възлагат широки изпълнителни правомощия на президента.

Лидерът на основната опозиционна сила в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) - призова политическите партии за нова конституция, която да бъде изготвена в разбирателство, предаде турската частна телевизия НТВ.

"Всички трябва да разберат, че с тази конституция обществото не може да бъде ръководено", заяви още Кемал Кълъчдароглу, след като на референдум в неделя турците приеха