В Реформаторския блок няма разделение. Ние сме един отбор, който се представлява от петима лидери, каза по Нова телевизия един от лидерите на блока Касим Дал, който представлява партията „Свобода и достойнство”.

Той отрече спекулациите, че Реформаторският блок е разклатен и може да се срине всеки момент.

Радан Кънев каза, че ще се стремим с консенсус да отидем на избори. Такъв нямаше и той си оттегли кандидатурата за председател. Няма страх, че ДСБ иска да превземе властта в РБ", коментира бившият лидер от ДПС.

Вижте снимки >>>

"Преди да изберем председател трябва да променим учредителното споразумение и да видим каква ще бъде ролята на председателя на Реформаторския блок – при ясно разписани правила ще направим избора на 10 ноември. За нас единството на блока и доброто представяне на изборите е най-важно”, каза по Нова зам.-председателят на "Движение България на гражданите” Найден Зеленогорски.

Връзките с Турция

Ние имаме дългосрочно сътрудничество с господин Ердоган. С годините са се развили тези връзки. Не мога да кажа, че сме били изтласкани от връзките с Турция, каза още Касим Дал.

Касим Дал бе един от най близките хора до Ахмед Доган в ДПС, но напусна партията, след като бе отстранен от ръководството й. Той се смяташе за близък до управляващите в Турция националисти и преди години бе приет лично от тогавашния турски премиер Реджеп Тайип Ердоган, докато лидерите на ДПС останаха в изолация.

Миналата седмица обаче Ердоган, който вече е президент, прие сегащния лидер на ДПС Лютфи Местан. Анализатори определиха ситуацията, като поврат на политиката спрямо България.

Според Касим Дал, съвсем нормално е след избора на Ердоган за президент да има и такава среща между него и Лютви Местан. Притеснително е обаче времето, в което се прави тя. В предизборна кампания сме все пак. От наша страна няма ревност, категоричен бе лидерът на партия „Свобода и достойнство”.

Той обясни, че в Турция има най-малко 500 000 български граждани, които ще могат да гласуват на 5 октомври. Тези хора трябва да бъдат мост между двете държави за добросъседство и добри отношения. Не можем да кажем, че изборните секции са огромен брой. Сега са 136, преди бяха 129. Проблемът е невъзможността на българската държава да осигури контрол над тези секции, лаконичен бе Дал.

Той смята, че има още един проблем. На 5 октомври е вторият ден на Курбан Байрам. Не би трябвало в такива дни да има избори, допълни Дал.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 5 октомври?