За 3 ноември 2019-а е предвидено провеждането на едновременните общи и президентски избори, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от Фокус.

Поводът за твърдението му са разговорите за коалиционно споразумение с Партията на щастието (ПЩ) със сегашен лидер Темел Карамоллаоглу. По този начин са прекратени и попарени каквито и да е очаквания, че извършеното през януари т.г. пето поредно удължаване на срока на извънредното положение в Турция ще бъде последното.

По повод искането на Темел Карамоллаоглу за прекратяване на извънредното положение, Ердоган му е отговорил лаконично, че „... има нужда и то ще бъде продължено.”

За разлика от ПСР и от Партията на националистическото движение (ПНД), всички други политически партии в Турция често и постоянно се обявяват против извънредното положение и управлението с президентски укази. През януари след въпросното пето поредно удължаване на извънредното положение, бившият турски президент Абдуллах Гюл също изрази надежда, че то ще бъде последното и по този начин се нареди сред противниците на продължаващата ненормална обстановка в Турция, допълва „Джумхуриет”.