В интервю за германската телевизия А Ер Де турският президент обвини европейските правителства в непочтеност.

"Три милиона сирийци и хора, дошли от Ирак, сега са в Турция. Европейският съюз не изпълни обещанията си за тях", каза Ердоган, цитиран от световните агенции и БТА.

"Искам да кажа едно нещо съвсем ясно: по бежанския въпрос ние ще изпълним обещанията си. Онова, което обещахме досега, се изпълнява. Но задавам въпрос към европейците: вие спазвате ли обещанията си?"

Ердоган обвини ЕС, че не оказва достатъчна помощ на Турция и заяви: "Западът, за съжаление, не е искрен". ЕС обеща три милиарда долара, но досега отпусна символична помощ от един-два милиона, продължи той.

Според турския президент Турция е похарчила 12 милиарда долара, за да помогне на бежанците от войната в Сирия.

През март ЕС сключи сделка, по силата на която Турция се ангажира да не допуска мигранти да преминават в Гърция и да оказва помощ на сирийските бежанци, влезли на турска територия. В замяна ЕС пое задължението да поднови преговорите с Анкара за присъединяване към ЕС, да премахне визите за турски граждани и да окаже на Турция финансова помощ за бежанците.

В интервюто Ердоган каза още, че турският народ иска да бъде възстановено смъртното наказание и управляващите трябва да се вслушат в него.

Вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че ако Турция възстанови смъртното наказание, процесът за присъединяването й към ЕС незабавно ще бъде прекратен, напомня Ройтерс.