ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни съмишленици.

Вие ни поставяте условия, а разрешавате на терористи да разпъват палатките си до сградата на Европейския парламент. Вие вървете по вашия път, ние ще вървим по своя. Договаряйте се с когото можете, заяви категорично турският държавен глава, цитиран от БНР.

Ердоган има предвид случая в средата на март, когато по време на среща Турция-ЕС в Брюксел кюрдски активисти разпънаха палатки със символи на Кюрдската работническа партия, смятана за терористична организация в Турция.

За да осигури безвизов достъп за гражданите си до Европейския съюз, Анкара трябва да изпълни серия от условия, поставени от Брюксел.

Едно от тях е да съгласува законодателството и практиките в областта на тероризма с европейските стандарти; да стесни дефиницията на тероризма и да използва пропорционални мерки за борбата с него. Изказването на Ердоган засили още повече съмненията за успеха на споразумението ЕС-Турция.

Загрижеността на Европа се породи още след като премиерът Ахмет Давутоглу, който е архитект на спогодбата, обяви, че се оттегля от поста си.

Реформите в президентската институция трябва да бъдат подложени на референдум, заяви още Ердоган.

В реч, излъчена по националната телевизия, турският президент посочи, че изработването на нова конституция и нова президентска система на управление са от спешна необходимост, а не са негови лични цели.

Той успокои, че последните политически събития, визирайки оттеглянето на Давутоглу, няма да се отразят на икономиката на страната.