Вчера Висшата избирателна комисия в Турция съобщи окончателните резултати от референдума за конституционни промени.

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването там. Това са основните изводи от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“, които бяха оповестени вчера.

Според ДПС кампанията за референдума не е била равнопоставена, както в медиите, така и в различните агитационни мероприятия. В хода на самия референдум са били констатирани множество нарушения на правилата, а самите правила са били променени по време на провеждането и отчитането на референдума.

От ДПС посочват, че тези изводи създават почва за реални съмнения в легитимността на проведения референдум.

Резултат 51.4 процента "за" промените и 48.6 процента "против" според ДПС показва, че турското общество е разделено на две половини, а предложените конституционни промени не са получили категорична подкрепа.

Утвърждаването на авторитарен режим и политиката на потъпкване на свободата на словото и мисълта не получи категорична подкрепа, заявяват от ДПС.

От ДПС припомнят, че винаги са отстоявали пред европейските институции позицията, че мястото на Турция е сред семейството на демократичните европейски общества.

Първите реакции на европейските политици и институции след референдума показват, че Турция се отдалечава от членството в ЕС, смятат от ДПС.

"Двадесет и пет милиона турски гласоподаватели, сред които и значителна част от живеещите в Република Турция български граждани, категорично заявиха, че твърдо ще отстояват основните принципи на модерната, демократична, светска и силна Република Турция, основана от Мустафа Кемал Ататюрк", се казва още в позицията на ДПС.