Това заяви днес говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан, цитиран от ТАСС. Турция е важна страна от евроазиатския регион. Дълго време страните поддържат тясно сътрудничество, което се оценява високо от Китай, каза Гън Шуан.

Той добави, че Пекин отдава голямо значение на желанието на Турция да засили сътрудничеството си с ШОС. Готови сме заедно с другите страни-членки на ШОС на основата на правни документи на организацията и въз основа на единната позиция на страните членки да разгледаме заявката на Турция, посочи Гън Шуан.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Турция вижда реална алтернатива на своето членство в Европейския съюз в присъединяването към Шанхайската организация за сътрудничество.

В ШОС участват Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия.

Главните задачи за организацията са укрепването на стабилността и сигурността на територията на страните членки и борбата с тероризма, сепаратизма, екстремизма, наркотрафика, също развитието на икономическото сътрудничество, енергийното партньорство, както и научното, и културно взаимодействие.