Турската армия и съюзени с тях групи сред сирийските бунтовници предприеха в събота офанзива, наречена "Маслинова клонка", срещу окръг Африн в северната част на Сирия, контролирана от влиятелна кюрдска милиция.

Фронтовете

Окръг Африн се намира в северозападната част на провинция Алепо. Той граничи с Турция на запад и север, и с контролираните от протурските сирийски бунтовници райони на юг и изток. Източно от Африн бунтовници са разположени на позиция по протежение на автомагистрала между градовете Азаз и Мареа - двата им бастиона в района.

Други сили - бунтовници от съседната провинция Идлиб - са разположени южно от анклава. Стотици бунтовници междувременно напреднаха заедно с войските на Анкара откъм турска територия, където бяха изпратени в подготовка на настъплението.

Силите

Подкрепяните от Турция и участващи в настъплението бунтовници наброяват около 25 000, казва Ясер Абделрахим, член на центъра за съвместни операции в офанзивата.

Сред тях има групи, участвали през 2016 г. в предишната турска военна операция на сирийска територия, наречена "Ефратски щит" - срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" и кюрдската милиция "Сили за защита на народа" (СЗН), която Анкара смята за терористична организация. Тогавашната офанзива събра шепа неджихадистки групировки, поддържани едновременно от Анкара и Вашингтон, като Бригадите "Султан Мурад" или "Мутасем".

Тези сили отново се бият рамо до рамо в новото турско настъпление. В него участват и бойци от "Джабха Шамия" и "Файлак аш Шам" - бунтовнически коалиции, действащи в Северна Сирия от 2014 г. Няколко от тези групировки вече са имали напрегнати отношения със Силите за защита на народа, вариращи от заплахи до сблъсъци.

Целта на настъплението

Участващите в турската операция бунтовнически сили казват, че са против СЗН и тяхното политическо крило Партия на демократичния съюз (ПДС), определяйки ги като "терористични" и "сепаратистки" групировки. "Операцията има за цел да освободи района от всякакъв вид тероризъм и да защити цивилните, араби и кюрди", казва Ясер Абделрахим, който е и водач на "Файлак аш Шам".

"Не атакуваме, за да стигнем до град Африн. Целта ни не са жилищните райони, а единствено военните бази и позиции на ПДС и СЗН", уверява той. Бунтовниците обвиняват СЗН също, че не воюват срещу силите на сирийския режим и работят в полза на етническото разделение, изселвайки арабското население. "Целта на офанзивата е, на първо време, да прогони сепаратистките групировки от арабските села в нашите райони", твърди Абу Меслем, командир от бунтовническата коалиция "Джабха Шамия".

Операция "Маслинова клонка" няма за цел да прокуди цялата кюрдска общност, подчертава той. "Наш дълг е да прогоним сепаратистките партии и да върнем изселените семейства, прекарали цялата зима в палатки", отбеляза пред АФП Меслем .

Операцията

Докато настъплението навлизаше в третия си ден вчера протурските бунтовници твърдяха, че са завзели няколко села и стратегически позиции по възвишенията в района на Африн.

Според държавната Анадолска агенция сирийските бунтовници и турските войски са навлезли на 5 км навътре в територията на Сирия. Турската операция включва въздушни и артилерийски удари срещу кюрдски позиции.

* Превод за БТА на Десислава Иванова.