Това съобщи турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Ако офанзивата на сунитските екстремисти продължи, броят на бежанците може да нарасне, предупреди той, предаде БНР.

Идват съобщения, че Турция е затворила границата си откъм сирийска страна, но засега те не са потвърдени от официален източник. В същото време, местни кюрди от турското селище Сурич до нулевата точка, откъдето става приемането на сирийските кюрди, организираха бурни протести срещу турските власти и замерваха с камъни войниците и полицаите, настоявайки да бъдат приети всички кюрди.

Твърди се, че стотици кюрди са се струпали на границата в очакване да се спасят на турска земя. Властите използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат демонстрантите. Анкара мобилизира всички сили за справяне с бежанска вълна, пред която неочаквано се озова.

Бежанците се настаняват при близки или в палаткови лагери, които са оборудвани от екипи на правителствената служба за бедствия и кризисни ситуации, от Червения полумесец.

Турция, засега, макар и трудно, се справя със ситуацията, тя е една от малкото страни по света, която само за няколко дни е в състояние да приеме над 130 000 души, както в случая, но ООН призова да й се окаже помощ.

Кюрдската работническа партия ПКК, която има военни структури, и лично лидерът ѝ Абдуллах Йоджалан призоваха кюрдите в Турция да се бият срещу джихадистите в Сирия. Група от над 300 души се е включила в борбата. Но това е опасно, тъй като джихадистите може да нападнат Турция, коментират анализатори.

Съобщава се, че джихадистите са се приближили опасно до турската граница. Те побили знамето на "Ислямската държава" в сирийското селище Карабук край нулевата точка на границата.

Междувременно джихадистите призоваха за нови атаки на Синайския полуостров.

Часове по-късно бойци на "Ислямска държава" нападнаха база на иракската армия западно от Багдад, където убиха 40 войници и плениха други 70, съобщи иракски офицер, цитиран от Франс прес. Нападението, в което са участвали шестима атентатори-самоубийци, е станало в Саклауия, заяви генерал Рашид Флеих.

В същото време бе съобщено за френски гражданин, който е бил отвлечен в района на Тизи Узу, Североизточен Алжир. Френското външно министерство обяви, че става дума за 55-годишен мъж, похитен в планинската област Кабилия по време на туристически преход.
Засега не е поета отговорност за отвличането.

САЩ не изключват възможността да си сътрудничат с Русия в борбата срещу радикалната групировка "Ислямска държава", заяви междувременно говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Смятам, че има възможност да демонстрираме определено равнище на сътрудничество между САЩ и Русия, независимо от ситуацията в Украйна", каза Ърнест.