Австрийските пътници от полета Истанбул-Виена в 17.40 часа на международното летище "Ататюрк" в Истанбул са били подложени на проверка с полицейско куче преди да се качат в самолета, предаде агенция Доган, цитирана от БТА.

Тази мярка е била предприета, според агенция Доган, като реакция от използването в четвъртък от австрийските летищни власти на специално обучено куче за проверка на пътниците от полет на "Търкиш еърлайнс" на международното летище във Виена.

Турското външно министерство определи снощи процедурата като "неуместна" и призова австрийското правителство да "предупреди" летищните власти.

Генералният консул на Турция в Австрия е отишъл снощи на летището "за инспекция", според съобщение на турското външно министерство.

Австрийското министерство на финансите, отговарящо за митниците, посочи, че става дума за рутинна проверка в рамките на акция, която не е била насочена специално към "Търкиш еърлайнс".

Говорител на министерството увери, че тези проверки са извършвани "дискретно", независимо от националността на пътниците, и че досега те "никога не са дали повод за жалби".