Турция продължава да отхвърля думата "геноцид".

Възпоменателна церемония за жертвите от арменския геноцид през 1915 г. в Османската империя се провежда в Ереван. Общонародното поклонение по традиция се исвършва пред монумента, издигнат тук през 1967 г., две години след големи демонстрации в Ереван, на които за първи път се настоява за признаване на геноцида.

Преди тези небивали по мащаб прояви в Армения - тогава една от 15-те републики в СССР - кланетата са наричани "Голямата катастрофа", припомня АФП.

Вижте снимки >>>


Строгият, величествен обелиск на хълма Цицернакаберд ("Лястовича крепост" на арменски), откъдето се вижда цял Ереван, символизира скръбта за загиналите и възраждането на нацията. Цял ден тук ще прииждат хиляди хора с венци и цветя, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът на Армения Серж Саркисян благодари на пристигналите чуждестранни държавни ръководители, сред които са и френският президент Франсоа Оланд и руският - Владимир Путин.

Присъстват представители на различни държави. От българска страна присъства парламентарна делегация, водена от зам.-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Всеки пратеник се приближава към президента Саркисян и съпругата му, за да изрази съчувствие. После идва дете със знаменце на съответната държава или организация, поднася на госта жълта роза и го води за ръка към мемориала. Там чуждестранният представител прикрепва розата към поставен вече венец, описва ТАСС церемониала.

Лидерите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите над 1,5 милиона арменци, убити в кланетата от 1915 г., съобщи Франс прес.

"Нищо няма да бъде забравено", каза президентът Саркисян по време на церемонията.

Той изрази надежда, че постъпките, направени в последно време за признаване на масовите убийства на арменци в Османската империя за геноцид, ще помогнат да "бъде разсеян мракът на 100-те години отричане".

"Безкомпромисната международна борба с геноцидите става неразделна част от нашата външна политика", каза Саркисян

Арменският президент приветства сънародниците си в Турция, които се готвят да се съберат на централния площад "Таксим" в Истанбул, за да почетат паметта на мъртвите.
Вие сте "силни хора, които правят нещо важно за своята родина", обърна се към тях той.

Френският президент Франсоа Оланд заяви на церемонията, че страната му се прекланя пред жертвите на геноцида и никога няма да го забрави, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Прекланям се пред паметта на жертвите и току-що казах на моите арменски приятели, че ние няма да забравим никога трагедиите, които вашият народ е преживял", каза Оланд, след като положи цветя на мемориала на избитите арменци.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че позицията на страната му по въпроса за геноцида остава непроменена:

"Ние винаги сме смятали, че масовите убийства на хора нямат и не може да имат никакви оправдания."

Турция - наследничка на Османската империя - не е съгласна с данните на Ереван и твърди, че при гражданска война, съчетана с глад, са намерили смъртта си между 300 и 500 хиляди арменци и още толкова турци.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Османската империя никога не е извършвала геноцид

"Арменските твърдения за събитията от 1915 г. са безпочвени", каза Ердоган.

Анкара предизвика полемика, насрочвайки тази година честването на стогодишнината от битката при Галиполи - годишнина, отбелязвана по традиция на 25 април, за 24 април - деня, когато арменците ще почетат жертвите на геноцида.

На 24 април 1915 г. хиляди арменци, заподозрени във вражески действия срещу централното правителство на Османската империя, са арестувани в Истанбул. Повечето от тях впоследствие са екзекутирани или депортирани. Възпоменателни церемонии са организирани от арменската диаспора на много места по света - от Лос Анджелис до Стокхолм и от Париж до Бейрут. Скромна проява за отбелязване на стогодишнината е планирана за днес и в Истанбул.

Арменската православна църква канонизира избитите милион и половина жертви.

Обама: Масово убийство

Президентът на САЩ Барак Обама обещава солидарност с арменците, но не назовава "геноцид" събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Избиването на арменци в Османската империя през 1915 г. „е първото масово убийство през 20 век“, каза Обама.

По време на президентската кампания Барак Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв. Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО.

АНКЕТА: Кой е коректният термин за избиването на арменците?