Турските власти са издали заповеди за задържането на общо 3224 души, заподозрени във връзки с ФЕТО.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че 1009 души са задържани до момента при операция, предприета във всички 81 окръга на Турция. Той определи операцията като "важна стъпка" към целта на правителството да "унищожи" движението на Гюлен - ФЕТО.

Анкара обвинява Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, за организирането на опита за преврат през юли.

Министър Сойлу уточни, че операцията все още продължава. Твърди се, че заподозрените са били агенти на движението на Гюлен, които са ръководели привърженици на движението в структурите на полицейските сили.

Сойлу каза, че тези лица "са се внедрили в полицията, опитвали са се да я ръководят отвън чрез създаване на алтернативна /полицейска/ структура, пренебрегвайки държавата". Общо 8 500 полицаи участват в операцията, уточни Анадолската агенция, цитирана от БТА.

По-рано прокуратурата издаде нареждания за задържане на 4 900 лица, работещи в подразделения на Дирекцията по сигурността или свързани с нея структури. При операцията са задържани основно полицейски служители.

Акциите са проведени както на адресите на местоживеене на заподозрените, така и на работните им места.

Полицейската операция е проведена само седмица след референдума за конституционни промени, които ще предоставят допълнителни правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган.