Ще използваме срещата на министрите на отбраната на НАТО, за да говорим за ситуацията в Сирия, както и за това дали и как алиансът може да помогне в наблюдението на ситуацията в морето и да окаже подкрепа на „Фронтекс“ и турската брегова охрана“, каза канцлерът Ангела Меркел след разговори с премиера Ахмет Давутоглу в Анкара.

Меркел също така заяви, че тя не е просто смутена, но ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските удари там.

„През последните няколко дни ние бяхме не просто смутени, но ужасени от това, което беше причинено като човешко страдание на десетки хиляди души от бомбардирането – основно от руска страна“, каза още тя, цитирана от в. „Хюриет“, на който се позоваха АФП и БГНЕС.

Ахмет Давутоглу предупреди, че страната му не може да понесе сама „целия товар“ на бежанската криза, предаде още АФП.

Никой не трябва да си мисли, че след като Турция приема бежанците и поема тази отговорност, тя трябва да носи целия товар сама“, посочи Давутоглу пред журналисти след срещата си с германския канцлер.

Над 30 хиляди сирийски бежанци са струпани на границата между Турция и Сирия в опит да избягат от сраженията, които се водят от началото на офанзивата на сирийските сили около Алепо, отбелязва АФП, цитирана от "Фокус".

Турция ще приеме сирийските бежанци, струпани на границата й, "когато е необходимо", заяви премиерът Давутоглу.