Това е становището на Централната избирателна комисия по сигналите, които постъпиха след изпълнението на възрожденската песен, посветена на Райна Княгиня, последвана от изпълнение на турски със същата мелодия, съобщи bTV.

"Изпълнението на части от турска любовна песен и известната възрожденска песен, посветена на Райна Попгеоргиева, които имат идентични мелодии, в никакъв смисъл не може да бъде определено като нарушение на българското изборно законодателство", се казва в решението на ЦИК.

Лютви Местан уличен в нарушение

Централната избирателна комисия е установила нарушение на разпоредбите в Изборния кодекс по време на откриването на предизборната кампания на ДПС, се посочва в решение на комисията, цитирано от БТА.

Установените нарушения са в резултат на направена служебна проверка след постъпили сигнали. Сигналите са били подадени от Съвета за електронни медии, от ПП "ВМРО - Българско национално движение" и от народни представители.

Нарушенията са свързани със забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181 ал. 2 от ИК.

Комисията упълномощава председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на ПП ДПС и на Лютви Местан, като актовете ще бъдат изпратени на областния управител на област Разград за издаване на наказателно постановление.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.