Това сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма, съобщи bTV.

Българите, които ще празнуват в чужбина, ще похарчат за около месец 110 милиона лева. У нас за туризъм и настаняване ще бъдат платени 350 милиона лева.

Най-предпочитаното място за посрещане на Новата година са луксозните спа хотели, а на второ място са планинските курорти. Големите компании обаче предпочитат къщи за гости.

Сред чуждите дестинации на първо място са съседните ни държави - Турция, Гърция и Сърбия, а след тях е Австрия и екзотичните дестинации.

Българинът избира пътуване зад граница по Коледа и Нова година най-вече, за да се събере с близки и приятели или да осъществи мечта.

Ние имаме големи диаспори с българи вече в Европа, в Германия, Испания – посемейному, но зад граница и с приятели”, отбеляза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

И ако в предишни години офертите за пътувания за граница са свършвали в края на септември, днес има места и за чужбина, и за България.

Може би международната обстановка може би нещо друго, а и тази година се наблюдават по-високи цени в нашите български хотели и въпреки всичко избират да са тук в България”, заяви туристическият агент Илиана Пешлова.

В сайтовете за колективно пазаруване от няколко дни се забелязват две любопитни оферти.

Едната предлага три нощувки в празничните дни за двама в Кюстендил на цена от 1374 лв., а другата е за 7 нощувки и самолетен билет до Дубай срещу 1367 лв.

В интервю за Нова телевизия пък министърът на туризма Николина Ангелкова  обяви, че има всички данни и основания, за да се смята, че е възможно за празниците в България да дойдат 1,2 милиона туристи.

По отношение на българските туристи тя отчете, че според данните се очаква и българските туристи, които искат да почиват в зимните ни курорти по време на празниците също да бъдат увеличени, макари с малък процент – 2-3%.