В отговор на въпрос за прогнозираната криза в туризма заради отлив на руски туристи Бойко Борисов заяви пред депутатите:

"Използвам трибуната на парламента да се обърна към всички български граждани да си останат и да прекарат отпуските си в България. Призовавам и депутатите, и министрите също почивките си да изкарат в България, защото ако си направите една справка, може да се окаже, че част от депутатите не са почивали в България".

По думите му страната ни нищо по никакъв начин не е направила, каквото и е да било, за да развали отношенията с руската страна, предаде "Фокус".

"България е член на НАТО и ЕС и като такъв член, може би без "Атака" всички останали партии, без разбира се новите в парламента, всички по безспорен начин са подкрепяли тази линия, това членство. Затова внушенията, че като държава правим нещо срещу Русия, не са верни", каза още премиерът.

И подчерта, че България е една от 28-те страни в ЕС и спазваме правилата, които дава ЕК.

Борисов добави, че всеки ден чуваме как десетки хиляди български граждани напускат по празниците през пунктовете за Гърция и Турция. Затова призова туристическия бранш да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват с 500 километра повече, а да останат тук.

„Няма ли туристическият бранш интерес да направи цени и обслужване и качество на храните и алкохола на всичко - чадъри, фотьойли или каквото и да е било, за да върне тези по 50-60 хиляди автомобила, който отчитаме на КГПП по празниците, да не говорим за летния сезон“, коментира премиерът.

Според него, ако се направи анкета за туристически услуги в България, Гърция и Турция, ще се покаже, че при съседите ни е по-добро и по-качествено обслужването.

Борисов каза още, че в Европейския съвет категорично са настояли за максимално бързо решаване по най-бързия и дипломатичен начин на кризата в Украйна и за спазване на Минското споразумение.

Това съм го защитил като позиция на България, това съм го изказал публично, това е мнението на правителство. Ние сме били една от държавите, които са настоявали да не се изпраща оръжие към Украйна и да не се дава военна помощ “, каза министър-председателят.

АНКЕТА: Къде предпочитате да почивате?