Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска  оставка на Николина Ангелкова заради "липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм."

Според туроператорите данните за броя на чуждите туристи се преувеличават, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, липсват и маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи.

Членът на управителния съвет на АБТТА Димитър Попов повтори по БНТ аргументите за оставката като поясни, че разнобоят идва от разнопосочните интереси - занимаващите се с организация на екскурзии в чужбина туроператори са безразлични към ситуацията в страната и дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина.

Той каза, че в министерството щатът е над 100 души, които би трябвало да се занимават с маркетинг и реклама, но не го правят. Общо 40 хил. лв. били дадени за обучение на служителите по английски и руски език вместо да се назначат хора, които владеят тези езици.

Членовете на асоциацията имат съмнения за корупция и заради изливането на средства към един конкретен туроператор, който да води туристи в България, при харченето на пари за реклама и забавянето на системата за единна туристическа информация, която би сложила край на необявените нощувки.

Подкрепа за министър Ангелкова

Националният борд по туризъм подкрепя усилията на Министерството на туризма в нелеката задача за позициониране на България като все по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар, се отбелязва в позицията. Бордът обявява, че работи отлично с министъра и правителството в решаването на сложните проблеми.

"Смятаме, че е изключително неуместно да се искат оставки точно когато предстои да се изработват ключови промени в законодателството на туризма", се посочва в декларация на управителния съвет на Националния борд по туризъм.

Преди тях и друга организация на туроператорите - БАТА, се разграничи от исканата оставка.

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм също категорично обявява подкрепата си към дейността на Министерството на туризма и министър Николина Ангелкова. Те мотивират позицията си, че сред приоритетите на министерството е позиционирането на страната като целогодишна туристическа дестинация с акцент върху балнео- и СПА туризма.

Усилията на ведомството довели до промяна на широко разпространеното мнение, че страната е сезонна дестинация, позната само с летния морски и зимен туристически продукт.