„За втори път София е домакин на международно събитие от програмата на Световната организация по туризъм. Това поставя България на много високо място в организацията“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред представители на медиите при откриването на Втория международен семинар „По Западния път на коприната“ тази сутрин.

Ангелкова посочи, че Западният път на коприната е важен за промотирането на културно-историческото ни наследство. По думите й тази инициатива предоставя на България възможността да представя съвместни продукти с държавите участници в тази инициатива.

„Много са страните, с които можем да реализираме общи туристически пакети и точно това е идеята на сътрудничеството в рамките на Световната организация по туризъм (СОТ), като акцентът е промотиране на културно-историческите обекти по пътя“, каза още Ангелкова.

Тя посочи, че създаденият от Министерството на туризъм Регистър на туристическите атракции и онлайн платформата „Аз обичам България“, която стартира със 100-те национални туристически обекта са една част от инициативите, отразява една част от инициативите, които следва да се реализират по Западния път на коприната.

Стана ясно още, че проектът за промотирането на културно-историческия туризъм се реализира от СОТ, като това допълнително ще спомогне за утвърждаването на България като културно-историческа дестинация. В рамките на семинара ще бъдат направени анализи, които ще покажат кои са най-посещаваните обекти в отделните страни и ще се оформят онези културно-исторически забележителности, които ще бъдат приоритетни.

В отговор на журналистически въпроси относно дюните на морски плаж „Несебър-юг“, министър Николина Ангелкова посочи, че всяка човешка намеса нарушава целостта на дюните.

Ангелкова коментира още, че концесионерът на морския плаж е поставил указателните табели с местоположението на дюните, именно с цел тяхната защита. Тя уточни, че Министерството на туризма е подало искане до Агенцията по геодезия, картография и кадастър и заедно с министър Нанков ще актуализират специализираната карта, за да се обособят местата, на които са разположени дюни и те да се защитават, съгласно законоустановения ред.