Гръцките хотели и туристически компании губят дневно до 50 хиляди резервации от чужбина, съобщи днес за в. "Прото тема" президентът на Асоциацията на гръцките туристически агенции СЕТЕ Андреас Андреадис, цитиран от ТАСС и БТА.

Андреадис каза, че главна причина за това е неопределеното положение с разплащанията в страната, след като в понеделник банките бяха затворени до референдума на 5 юли и бяха наложени лимити за теглене на пари от банкомат и забрана за превод на парични средства в чужбина.

Той посочи, че ситуацията става още по-драматична, тъй като така наречените резервации "в последния момент", които се правят няколко дни преди пътуването, съставляват до 20 процента от общия брой на резервациите през тази година.

По оценка на СЕТЕ най-големите проблеми на туристическия пазар сега са свързани с недостига на налични средства за покупка на хранителните продукти и другите стоки, необходими за ресторанти и хотели, тъй като част от доставчиците държат на кеш плащанията.

Проблем е и забраната за преводи в чужбина, която води до опасност от недостиг на някои стоки от първа необходимост. Андреадис предупреди, че запасите от хранителни продукти и напитки в хотелиерския сектор ще стигнат най-късно до средата на следващата седмица.

Представители на туристическия бизнес обаче дават противоречиви сведения за отмяната на резервации както от чужденци, така и от гърци. Асоциацията на собственици на хотели на остров Лефкада твърди, че 90 процента от всички отказани резервации са направени от гърци, но откази от чуждестранни гости "на практика няма". Това потвърждава и асоциацията на хотелите на остров Кефалония, според която в момента на острова няма нито една отменена резервация от чужденци. Същевременно асоциацията на хотелите на остров Корфу заявява, че резервациите от чужденци "фактически са замразени".