Вместо това туристите се насочват към карибския остров Куба и държавата от някогашния Източен блок България, защото ги смятат за финансово изгодни и свободни от заплахата от ислямистки фанатици, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Най-големият британски туроператор Томас Кук (Thomas Cook) съобщи, че е отменил 80 000 самолетни резервации за Турция след последните бомбени нападения и опита за преврат.

Бизнесът на компанията във Франция, Германия и Белгия - три страни, които пострадаха от няколко големи нападения - е пострадал сериозно. Резервациите за Западна Европа са спаднали с 9 процента, казва изпълнителният директор на Томас Кук Питър Фанкхаузър.

В същото време компанията наблюдава растеж в броя на туристите, отиващи в България и Куба, защото дори на фона на обезценяването на британската лира пак са относително евтини за британците.

България може да се похвали със ски курорти на Запад и със своите плажове по Черноморието, което през комунизма бе известно с прозвището "Червената ривиера".

Столицата София е един от най-старите градове в Европа, пише вестникът и дава за пример ротондата "Св. Георги Победоносец", построена от римляните през IV век.

"Индипендънт" дава полезни съвети на чуждестранните туристи, които искат да посетят България, включително колко струва халба бира, нощувка в петзвезден хотел или как българите клатят глава за "да" и "не".

Това ще е най-добрият туристически сезон в сравнение с последните 10 години, заяви вчера министърът на туризма Николина Ангелкова.От последните 10 години насам, а може би и повече, съобразно данните, България има най-силното първо шестмесечие в туризма.

Имаме 28% ръст за юни месец в сравнение с юни миналата година. За шестмесечието като цяло е 15%, съобщи тя пред Нова телевизия, като уточни, че ръстът идва основно от морето.