Събитието се провежда от 27 до 29 май и е организирано на територията на живописната крепост Калемегдан, която се намира в северната част на Белград, на брега на р. Дунав, съобщи пресцентърът на туристическото ни министерство.

Ведомството организира представянето на страната ни на изложбена площ от 100 квадратни метра с четири шатри.

Заедно с министерството, четири български общини - Царево, Банско, Троян и Карлово - рекламират възможностите за целогодишен туризъм у нас, както и уникалността на своя регион.

Фолклорните изпълнения на ансамбъла от Банско, керамичните съдове на Троян и розовото карловско сладко печелят почитатели сред посетителите на изложението.

В българските шатри се предлагат и традиционни специалитети и висококачествени вина.

Участниците във второто издание на "Белград манифест" са над 2000, сред които Черна Гора, Унгария, Румъния, Македония, Словения, Гърция, Турция, Тунис, Холандия и други.

Очаква се броят на посетителите да надхвърли 25 000.

"Белград манифест" е платформа, която дава възможност да се популяризират едни от най-добрите събития и туристически дестинации от Балканския регион и света.

Организацията на мероприятието представя на посетителите автентичния дух и културно-историческото наследство на всяка една от страните участници. Програмата, съпътстваща фестивала, включва и различни дейности като езда, театрални представления, концерти, работилници и игри.

Миналата година над 346 000 туристи от Сърбия са посетили България (увеличение от 11 процента спрямо 2014 година), което я нарежда на 7-о място сред чуждестранните пазари, се посочва в прессъобщението.