Улиците на Иския се изпълниха с хора вчера вечерта. Възстановиха се разходките край пристанището, а магазините и заведенията отвориха врати. Животът постепенно се нормализира, но стотици туристи предпочетоха да напуснат острова, страхувайки се от нови трусове и срутване на сгради, предаде БНТ.

Земетресение от 4-а степен по Рихтер разтърси Иския на 21 август >>>

"Загубихме много туристи, повечето от тях отплаваха веднага със специални фериботи към континента. За жалост, те решиха да си отидат, защото се чувстват в безопасност далеч от нашия остров", каза местният жител Антонио Конте.

Вижте снимки >>>

Други обаче предпочетоха да останат до края на планираната ваканция.

Жителите на остров Иския наброяват 63 000 души, но през летния сезон стават повече от 200 000 заедно с туристите и собствениците на ваканционни имоти.

Някои търговци негодуват, че медиите преувеличават ситуацията. Според гражданска защита, повече от 200 души се нуждаят от помощ, след като домовете им пострадаха.

"Преминахме към втора фаза на оказване на помощ. Кметовете ни предоставиха данни за около 200 души, които имат нужда от подкрепа и очакваме броят им да расте. Първоначалните оценки бяха за няколко хиляди, но ето че цифрата бе намалена", каза офицер Давид Фаби.

Две жени загинаха вследствие на земетресението в южния курортен остров Иския.
Вчера и
талиански спасителни екипи извадиха живи три братчета, затрупани под отломките на къща.

Националния институт по геофизика и вулканология първоначално подцени труса, като заяви, че той е бил с магнитуд 3,6 и е станал на дълбочина от 10 километра. По-късно институтът съобщи, че трусът е бил с магнитуд 4 и е станал на дълбочина от само 5 километра.

По принцип колкото по-близо до повърхността е едно земетресение, толкова по-големи щети причинява.

Иския е особено уязвима зона, защото е относително неотдавна образувал се вулканичен остров, чиито пластове все още не са изцяло улегнали, обясни ръководителят на италианската Национална асоциация по геоморфология Джилберто Памбианки. В същото време той посочи, че стандартите за безопасност при земетресения вероятно са били пренебрегнати при строителството на сгради.

Кметовете на шест общини в Иския обаче настояха в съвместно изявление, че строителните стандарти нямат връзка с нанесените от земетресението щети. Повечето срутили се постройки са старинни, се аргументираха те.

Сред тях е и църква, която е била построена отново след 1883 година. Освен това щетите са ограничени в малък район, за който е известно, че е изложен на особено голям риск.

Неспазването на стандартите при строителството е проблем в голяма част от Италия, за който се заговори отново след земетресенията миналата година, отбелязва ДПА.