Това е времето, в което по наредбите на общините, задължително трябва да се осигури спокойствие на почиващите. Това каза в МС заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов след работна среща с представители на министерства и агенции към тях, за обсъждане и предприемане на превантивни мерки за гарантиране спокойствието на туристите по време на летния сезон.

Към кабинета на вицепремиера ще има национален телефон за сигнали, свързани със завишени нива на шума. „Ще се приемат и официални и анонимни сигнали“, добави Симеонов.

Той изтъкна, че нормативната уредба не е еднозначна и не дава възможност за съответни решения и резултатни действия и по тази причина участниците в срещата са се обединили около това да бъде подписан протокол за изграждане на съвместни центрове за проверки, като приоритетно ще се правят такива на заведенията, които си позволяват наднормен шум във времето за почивка на туристите.

Междуведомствените центровете в Бургас и Варна ще бъдат натоварени и с превенция на прекомерния шум, уточни министърът на вътрешните работи Валентин Радев и допълни, че в дългосрочен план ще се предприемат и промени в законодателството по проблема.

"Ще бъдем безкомпромисни и силите на МВР ще подпомагат всячески туристическия сезон", подчерта министър Радев.

Валери Сименов заяви още че ще бъде насърчаван легалният туристически бизнес, този който спазва законите и наредбите и си плаща данъците, като след мащабни проверки ще се налагат санкции на тези, които се занимават със сенчест бизнес и не спазват законите. Това се налага, защото подобни действия не само ощетяват бюджета, но и създават негативен имидж на България.

Министърът на здравеопазването Николай Петров заяви, че целта на срещата е да даде комплексен подход за осигуряване на правата на българските и чуждестранни граждани, които почиват по морето - да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да почиват и консумират храна, която не крие риск.