Данните са на Дунавската комисия; съобщава ги в интервю за агенцията Иван Жеков, директор на "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация".

Корабите под български флаг са шест и са собственост на русенската компания "Дунав турс".

Общо 340 посещения на круизни кораби се очакват край Русе през този туристически сезон по Дунав, който започва от април и продължава до началото на ноември.

До момента край града вече са акостирали 111 плавателни съда и повече от 13 700 пътници.

Традиционно най-много са туристите от САЩ и Германия - съответно 3867 и 3734. Следват англичаните - 1100, французите са 920, австралийците са 760, колкото и швейцарците, а канадците са 630.

Анализи от последните години показват, че половината от туристите са на възраст над 65 години, а около 80 процента са тези на повече от 50 години. Само два процента са младите хора до 35-годишна възраст.

Всяка година броят на речните кораби по Дунава се увеличава с от пет до десет, е пояснил за БТА Иван Жеков.

Около 15 са компаниите, които оперират по голямата река. По-голямата част от тях са новосъздадени - след 2000 година, а едва три съществуват от първата четвърт на миналия век.

Жеков е казал, че има речни круизи за всякакви бюджети, но българските туристи са малко. Те предпочитат късите едноседмични рейсове между Германия и Унгария или дестинациите по река Рейн и Мозел.

Повечето от туристите посещават основно района между Германия и Унгария, като залагат на по-кратките круизи, продължаващи от пет до седем дни. По-малка част избират 12-14-дневните пътувания до делтата на реката.

"Докато стигнат до Русе, корабите преминават през няколко европейски столици - Виена, Братислава, Будапеща и Белград. Идвайки насам, ние трябва да им предложим нещо по-различно, но това трябва да го решат експертите по туризъм", е коментирал Жеков.

Круизният туризъм е зависим от нивото на река Дунав. Миналата година посещенията на такива кораби край Русе са били 280 от заявени 400.

Причината са ниските води на Дунав през юли - септември, заради което операторите са отменили част от пътуванията до делтата на реката. "Ако това се случи и през тази година, няма да е никак приятно" според Жеков.

По думите му круизните кораби могат да плават при ниско ниво, тъй като капитаните им са достатъчно добри професионалисти. "Причината да не го правят е, че не може да се предвиди... дали няма да заседне някой голям товарен конвой с недобросъвестен капитан. Така графикът на круизния кораб ще бъде нарушен", е обяснил Иван Жеков.

Той е казал, че и високото ниво на реката може да бъде недостатък и риск за круизните кораби, тъй като тогава те не могат да преминават под мостовете, намиращи се основно в германския участък: "Корабите трябва да изчакат нивото да спадне или да търсят вариант за транспорт с автобус".