Комисията за защита на потребителите /КЗП/ извършва проверка по повод на постъпил сигнал от група туристи, на които е отказано настаняване, съобщават от Комисията.

На денонощия телефон на КЗП 0700 111 22 група туристи подават сигнал, че са получили отказ да бъдат настанени в хотел "Мурите Бийч" в Черноморец. Веднага са изпратени два екипа, които са започнали проверка по случая.

Междувременно на място е пристигнал и туроператорът, от който контролният орган е изискал документите във връзка с извършените плащания за настаняването на групата. Проверката на КЗП продължава до пълното изясняване на обстоятелствата по случая.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съдейства лично за решаване на спорния казус, който за малко не остави без подслон в Черноморец 210 български туристи, между които и деца.

Министър Ангелкова била уведомена по телефона от ръководителка на групата, че в хотел "Мурите бийч" в града отказват настаняване на танцьори, пристигнали за участие във фестивал. Причината според ръководството на хотела била, че туроператорът "Еврогрейд" ООД - организирал престоя, не бил заплатил стари задължения към тях.

Към хотела поел и екип инспектори от Главна дирекция "Туристическа политика" на министерството.

Спешната проверка на Министерството на туризма показала, че туроператорът имал застраховка, удостоверението му в Националния туристически регистър е от 2005 година. Хотелът отговарял на изискванията, установила проверката на експертите.

След проведените на място преговори хотелиерът настанил групата туристи, независимо от старите задължения на туроператора, и ще си търси по съдебен ред невъзстановените средства.