Според полицията 300 мигранти са били блокирани от полицията, а 800 са се струпали около френския вход на тунела. Те казват, че няма да се откажат от опитите да стигнат до Великобритания, защото "цяла Европа знае, че Англия е добра страна".

За блокирането на мигрантите в района бяха командировани допълнително 120 френски полицаи.

Вижте снимки >>>

Мигрант е починал от раните си, получени преди два дни при опит да се качи в движение на един от товарните влакове на "Евротунел", докато навлизал в тунела под Ламанша. Трагедията се разиграла близо до френския град Кале. Това е десетият случай от юни на загинал мигрант, опитващ се да достигне до Великобритания през тунела под Ламанша.

Друг имигрант - суданец, бе прегазен от камион предишната нощ, а друг по-рано бе тежко ранен от токов удар в Париж.

Около 3000 незаконни мигранти живеят близо до тунела под Ламанша в импровизиран лагер, известен като Джунглата.

Мерките за сигурност са значително подсилени, заявява ръководството на компанията оператор на тунела "Евротунел". По-рано тя поиска от Франция 9,7 милиарда евро като компенсация за щетите от неканени гости и за разходите по охрана, които прави самото дружество.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща да депортира от кралството повече нелегални мигранти, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Независимо че положението поставя "истинско изпитание" пред страната, Великобритания няма да се превърне в "спокоен пристан", каза Камерън пред репортери при посещение във Виетнам.

"Трябва да защитаваме границите си, като действаме ръка за ръка с нашите съседи - французите, и точно това правим", увери той.

Същевременно днес Камерън беше остро разкритикуван за това, че е сравнил мигрантите с рояк насекоми. Пред телевизия Ай Ти Ви във Виетнам, Камерън заяви, че обстановката с мигрантите в Кале е много трудна, защото "рояк от мигранти прекосяват Средиземно море в търсене на по-добро съществуване и се опитват да стигнат до Великобритания".
 
Пресата: Пратете британската армия в Кале

Английските таблоиди призоваха британската армия да се намеси в Кале и удвоиха критиките срещу Франция, обвинена в малодушие и безотговорност при опитите за решаване на кризата с мигрантите.

"Пратете армията" е заглавие на първа страница на "Дейли мейл", посветил пет страници на "Катастрофата Кале".

"Попречихме на Хитлер да стъпи в нашата страна. Защо слабите ни управници не успяват да спрат няколко хиляди изтощени мигранти?", пита всекидневникът на вътрешните страници.

 Най-четеният британски всекидневник "Сън" също не остава назад. "Кокел има нужда от силова подкрепа", разбира се - британска, подчертава таблоидът. "Анархията в Кале е инфектирана рана на лицето на Европа", според всекидневника.

"Франция не се справя. Полицаите й са объркани, а и те от всяко положение предпочитат да ни прехвърлят отговорността", добавя в. "Сън", който изпрати пици на шофьорите, блокирани на пътищата в Кент.