Общата дължина на тези 24 тунела е 7 километра, а тунелът с двете тръби от по 15,3 км ще иска прокопаване на 31 км. Това ще струва 500 млн. евро, а на 24-те тунела в най-скъпия им вариант - 300 млн. евро. От строителния бранш дори казват, че цената им може да е към 250 млн. евро, пише "24 часа".

Промяната отчита и сеизмичните опасности. В Крупнишкия разлом през 1904 г. е имало земетресение от 7,2 и 7,8 по Рихтер.
 
При варианта с дълъг тунел ще трябва да се изгребат 6 млн. куб. м скали, пръст и камъни. Това е цяла планина, казва шефът на НК “Стратегически инфраструктурни проекти” Асен Антов. 

Точно преди година Антов заяви, че големият кресненски тунел няма алтернатива. Цялата проектирана отсечка преминава през екологично защитена зона по "Натура 2000, аргументира се тогава Асен Антов. По обяснението му дори осигуряването на междинен достъп за тунела също е изключително трудно, за да се гарантира, че няма да бъдат засегнати местообитания на различни видове, "каквито там има буквално на всяка крачка".

Българските тунелни строители имат капацитет да изградят 15-километровия тунел на магистрала "Струма" за 50-60 месеца и изграждането му ще струва 350 млн. евро. Това каза преди година инж. арх. Валентин Трашлиев, председател на УС на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство (БАГТС).

От строителния бранш преди година обявиха, че обектът ще се строи близо 10 години.

Тунелните специалисти предупредиха тогава, че Струма е изключително буйна река, която рязко повдига нивото си през пролетта, теренът е тип алпийски, а геологията е вулканична и по тези причини строителството на виадукти и мостове би излязло по-скъпо от тунела.

Лот 3 от автомагистрала "Струма" е последният от четирите, на които беше разделено трасето. Той е с дължина 64 км - от Благоевград до Сандански и включва освен тунела (тунелите) през Кресненското дефиле и още един - при Железница с дължина от 2.6 км.

Средствата за отсечката ще бъдат от ЕС от новия програмен период. Предварителните оценки на проекта възлизат на 750 млн. евро.

Магистрала "Струма" е част от транспортен коридор №4 и от трансевропейската автомагистрала север-юг.