Исканията им са фокусирани върху отмяната на законодателството, което предвижда от 1 до 3 години затвор, дори за малка цигара в джоба, замяната му с по-леки форми на санкция като парична глоба или конфискация.

Организаторите на протеста изтъкват, че вече значителна част от балканските държави започват да въвеждат по-модерно законодателство по отношение на тревата.

Гърция, Македония, Румъния са съседките ни, които наскоро приеха алтернативни политики, докато на запад това са държави като Австрия, Белгия, Великобритания, Испания, Чехия, Португалия, Германия, Холандия, Ирландия, Норвегия, Италия и други, каза пред БНР Димитър Карагегов, който е програмен мениджър на Българското либертарианско общество.

Проблемът е, че над един милион души, в момента или в някакъв минал период от време, са държали в себе си наркотично вещество, сочат данните на организацията. 

"Законодателството определя за тях от една до три години ефективен затвор, независимо от количеството, независимо от намеренията за употреба, продажба и така нататък. Спрямо статистиката можем да предположим, че около 80% от тези хора всъщност са консумирали канабис. Това, което искаме ние, е хора, които са заловени с една цигара трева, да не попадат в затвора", обясни Карагегов.