Това са съобщили източници, близки до следствието, цитирани от Ройтерс и БТА.

Абауд, белгийски гражданин от марокански произход, се хвалел също с каква лекота се е върнал в Европа от Сирия през Гърция два месеца преди атентатите, възползвайки се от бъркотията около мигрантската криза и свободната от проверки шенгенска система, добавили източниците.

Техните данни потвърждават изтеклите във френското списание "Вальор актюел" извадки от поверителни показания на свидетел пред полицията за атаките, насочени срещу кафенета, концертна зала и футболен стадион в Париж.

В показанията на свидетеля се разказва как Абауд се свързал с братовчедка си Хасна два дни след атаките и поискал от нея да го скрие, докато подготвя останалите нападения. И двамата загинаха на 18 ноември при престрелка с полицията в Сен Дени в апартамент, където ислямистът бил отседнал.

Говорейки за планираните бъдещи нападения, Абауд казал на братовчедка си на 15 ноември, че "ще нанесат щети в райони, където живеят евреи, и ще разстроят училищната и транспортната система".

Вчера парижкият прокурор Франсоа Моленс потвърди неофициални съобщения, че терористите са планирани нападения и в квартала Дефанс на 18 ноември. Прокуратурата в Париж съобщи, че започва предварително разследване как поверителният полицейски доклад е попаднал при пресата.

Франция моли Великобритания за помощ

В същото време френският президент Франсоа Оланд призова британските депутати да подкрепят инициативата за участие на Великобритания в операции против терористите в Сирия, съобщиха Франс прес и ТАСС. Оланд се намира в малтийската столица Валета на конференцията на страните от Британската общност.

Френският президент предупреди, че срещата за климатичните промени в Париж няма да стане международна среща за борбата с тероризма. "Това не би послужило на никаква кауза", подчерта той, но призна, че повечето от очакваните 150 държавни и правителствени ръководители вероятно ще искат да изразят почит на 130-те жертви на атентатите от 13 ноември.

"Както се мобилизираме за борбата с тероризма, така искаме да се мобилизираме и за планетата", подчерта Оланд, като имаше предвид своя дипломатически маратон тази седмица, целящ създаването на възможно най-широка коалиция срещу "Ислямска държава".