Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова, цитирана от БТА и Нова телевизия.

В същото време над хиляда пациенти чакат за трансплантация на различни органи.
Около 950-1000 чакат за бъбреци, около 50 души - за черен дроб, около 30 души имат нужда от сърце, около шест човека - от бял дроб, а едно момиче чака за трансплантация на черва.

Трима са в листата на чакащите на "Евротрансплант" за трансплантация на бял дроб.

"Много голяма част от чакащите за трансплантация са млади хора, а огромна част от тях не са с вродени заболявания. Те просто са претърпели вирусно заболяване, в много от случаите на крак, и изведнъж разбират, че имат нужда от сърдечна трансплантация например”
, обясни д-р Симеонова.

През 2014 г. за първи път беше извършена трансплантация на бял дроб на българин, като тя беше направена в Австрия. Подготвят се и български медицински екипи, които да могат да извършват трансплантация на бял дроб, добави още д-р Симеонова.

Към момента в страната ни има 28 донорски бази, като още три болници са подали документи за сертифициране.

У нас обаче се извършват трансплантации само на черен дроб, сърце и бъбреци. В чужбина се извършват трансплантации още на бял дроб, черва, панкреас, лице.

За миналата година трансплантациите са 79, като от тях 18 души са получили черен дроб, а 44 - бъбреци. При трансплантацията има строги медицински критерии - първата е спешност и деца под 18 години, поясни директорът на ИАТ и добави, че лесна трансплантация няма и всяка една носи рискове.