Вчера в Трън се проведе местен референдум с въпрос „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”

Реално хората гласуваха да има ли златодобив в Трън или не. 94% от жителите на малкия град гласуваха против мината. Те се притесняват, че откритият добив на злато ще замърси въздуха и водата.

Компанията разпространи до медиите позиция, в която заявява, че "приема резултатите от местния референдум в Трън като очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население".

Според инвеститора при насрочването на референдума е имало отклоняване от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти, което е разочароващо за бизнес климата.

За да избегне напрежението, фирмата е отказала да се включи в кампанията за референдума и е направила съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания, заявяват от "Евромакс Сървисиз".

В позицията се казва още, че е важно да се чуе произнасянето на съда по протеста на прокуратурата срещу незаконосъобразността на решението на общинския съвет в Трън за провеждане на референдума.

Инвеститорът се надява скоро да има резултат и от разследванията по подадените от фирмата сигнали за рекет, отправяне на заплаха и палеж в информационния център в Трън.