Това обяви пред bTV бившият енергиен министър и кандидат за президент Трайчо Трайков. По думите му това поставя проекта в една група с КТБ.

Преди дни също бивш министър на енергетиката Румен Овчаров предупреди, че оборудването на АЕЦ Белене не е консервирано надеждно, стои на открито и може да бъде компрометирано. Според сегашния министър Теменужка Петкова то се съхранява и охранява добре.

Според Трайков Очевидно няма да бъде пропусната нито една възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди във всички посоки.

„Желанието да се крадат милиарди без видим ефект за хората ги обединява”, отбеляза Трайков. Според него притесненията около „Белене” са „дали след тези 3 милиарда няма да изхвърчат още 30”. „Колкото и да е голяма сумата от 3 милиарда, тя е 10-15% от общата, която е необходима, за да бъде завършено това приключение, изтъкна Трайков. По думите му последните изчисления за финалната сума за „Белене” са за 10-11 млрд. евро.

На въпрос за оборудването за АЕЦ Белене, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение и което Румен Овчаров алармира, че се съхранява при абсурдни условия. Трайков коментира, че това не е най-същественият въпрос.

„Когато притежаваш нещо, което не ти е необходимо, това, което трябва да те занимава, е как да го продадеш, а не как да го съхраняваш”, отбеляза той.

„Никога няма да чуете числа от хората, които защитават проекта – нито колко ще струва, нито колко ще струва електроенергията. А електроенергията ще е възможно най-скъпата от всяка нова мощност, която се въведе в България”, каза бившият енергиен министър. Според него тя вероятно би била 200 лв. на мегаватчас.

Трайков смята, че най-добрият момент за преговори за оборудването е бил изпуснат, а той е бил, преди да платим парите, за да можем да използваме интереса на руските партньори.

„Още повече в сегашната ситуация, когато финансовото положение на „Росатом” е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за проектите в чужбина и биха имали интерес да го използват”, каза Трайков.

По думите му оборудването трябва да бъде вложено в проект, който не е в България.