Цветанов е обвинен от прокуратурата в Айзенщат в умишленото причиняване на смъртта на 71 души от трети страни, контрабандно транспортиране на хора през границата от Унгария до Австрия и умишлено излагане на обществото на опасност.

Австрийската прокуратура е издала европейска заповед за задържане. 

Трима други българи и афганистанец бяха арестувани от унгарската полиция  на 28-ми август във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити мъртви в изоставен камион в Австрия.

Прокурорът по делото в Монтана - Нина Борисова, която е и окръжен прокурор, заяви, че престъплението, в което е обвинен Цветан Георгиев Цветанов /32 г./ от Лом, е с много висока степен на обществена опасност и следва той да бъде задържан до произнасянето на съда по делото срещу него, предаде БТА. Тя коментира, че европейската заповед за задържане е издадена при стриктно спазване на законодателството на ЕС.

Адвокатът на Цветанов - Светлин Славков, обяви, че неговият довереник е с чисто съдебно минало, баща е на две деца и няма основание да се счита, че ако му бъде наложена по-лека марка, той ще се укрие или ще извърши друго престъпление.

Съдията по делото Олег Софрониев заяви, че престъплението, за което е обвинен Цветан Георгиев Цветанов, е с висока степен на обществена опасност и следва той да бъде задържан с постоянна мярка. На 7 септември окръжният съд в Монтана ще разгледа искането на австрийските власти за екстрадиция на Цветанов в Австрия.