Това каза прокурор Иван Гешев - административният ръководител на Специализираната прокуратура, във връзка със започнало досъдебно производство за трафик на нелегални мигранти през летище „София“.

По този изграден канал за трафик на нелегални от Близкия Изток, през България, към Европейския съюз, може да бъде преведен всеки, заяви прокурор Гешев. По думите му преминаването на хора, които са неизвестни на службите, представлява съществен риск за сигурността на България и Европа.

„Благодарение на добрата работа между „Вътрешна сигурност“, ДАНС и Специализираната прокуратура, дейността на този канал е пресечена“, подчерта Гешев.

До момента са задържани шестима души, от които двама са гранични полицаи, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Каква е схемата

„Организаторите са двама чужди граждани на Бангладеш, единият от които със статут на постоянно пребиваващ, а другият – с  хуманитарен статут. Те са набирали клиентите и изпращали снимките, както и изработените фалшиви документи – лични карти, студентски книжки, на граничните полицаи. По този начин служителите са имали предварителна информация за съответните хора, които ще преминат нашата граница, същевременно те подавали данни за полета, часа, на кое гише и при кой граничен полицай трябва да се извърши пропускането.

В много от случаите за целта били отваряни и специални странични гишета, през които нелегалните чужденци преминавали необезпокоявани. Цената за този трафик достигала до 5000 евро на човек, само за граничните полицаи. Отделно, в зависимост от сделката, те плащали до 10 000 евро на организаторите на канала, които им осигурявали и място за нощувка у нас, подготвяли и по идентичен начин трафика им за изкарване от страната" разказа Иван Гешев.

Вчера единият от граничните полицаи е задържан с 2000 евро, поясни той.

Открити са печати, документи за самоличност, включително и студентски книжки от Европейския съюз.

Продължава работата по установяването и на това колко и какви хора са успели да преминат през страната ни през този канал.


Става дума за трафик на чужденци, които пристигат от различни дестинации. Последният задържан е от Кипър. Пристига на Летище "София" с нередовни документи и е пропуснат въпреки нередовните документи от съответните гранични полицаи, обясни главният прокурор.

По случая "ще се вземе отношение и към други служители", които с бездействието и безучастието си са подпомагали този канал. Бездействието на ръководни служители показва, че те не са за тези постове, категоричен е директорът на ГД „Вътрешна сигурност“ в МВР старши комисар Румен Ганев.

Анализираме постъпилата информация по този наистина уникален канал за трафик на хора, каза комисарят.