Те бяха задържани за трафик на мигранти през Летище София при акция на прокуратурата и ДАНС. Общо арестуваните са шестима.

Зад решетките отиват граничарят Иван Петров, началникът на смяна на летището Димитър Димитров, както и двамата обвиняеми мъже от Бангладеш, предаде Нова телевизия.

Според доказателствата мигрантите идвали от Кипър. В България влизали с уредени документи и студентски визи, а с граничните полицаи било договаряно точно през кое гише и в колко часа да минат.

В събота държавното обвинение внесе искане за постоянен арест на всички в мрежата. Оттам заявиха, че се очаква поне още един арест на граничен полицай.

На този етап все още не е ясно от колко време е работел каналът, но разследващите са сигурни, че щом през него е преминал един човек, значи може да е преминал всеки.

Този конкретен случай представлява съществена опасност и застрашава националната сигурност на страната, каза в петък прокурор Иван Гешев - административният ръководител на Специализираната прокуратура.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че се предотвратява тежко престъпление и се пресича канал, който за първи път действа по този начин, на синята въздушна граница.

Клиентите на групата набирал един от задържаните чужденци. Мъжът е в България със статут на постоянно пребиваващ от 10 години. Завършил е компютърни технологии в Делхи, а у нас бил търговец в търговски център "Илиянци".

Според адвокатите на задържаните нямало никакви доказателства за престъпна дейност. Нещо повече - по делото нямало и приложени фалшиви документи.

Защитата твърди, че престъпление няма, защото кипърските временни документи давали право на чужденците да влизат и в България. Адвокатите подчертаха още, че никъде в делото не е посочено кой е ръководител на групата, нито как точно чужденците са прекарвали хора през границата, след като на практика нямат достъп до нея.

Въпреки възраженията съдът реши, че задържаните трябва да останат за постоянно в ареста.