Очаква се разговорът между министрите Теменужка Петкова и Александър Новак да се състои в петък, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Двамата ще обсъждат предложението на България на нейна територия да се построи газоразпределителен център на входа, предвиден за "Южен поток", през който да минава и руски газ за ЕС.

От министерството уточниха за БНР, че няма насрочено пътуване на българска делегация в Москва въпреки информацията в руските медии.

Българска делегация ще посети Москва на 19 декември, за да обсъди евентуално възобновяване на проекта "Южен поток", съобщи по-рано информационен портал "Спутник", цитирайки министъра на икономиката Божидар Лукарски.

"България никога не е имала намерение да спре проекта "Южен поток". Ние винаги сме желали той да бъде изпълнен и бихме искали да чуем официална позиция на руския министър на енергетиката по този въпрос", заявил Лукарски пред медии в кулоарите на икономически форум в Белград, посочва "Спутник", цитиран от БТА.

Според министъра България настоява, че проектът "Южен поток" може да бъде приспособен към европейското законодателство.

Руското енергийно министерство засега не е съгласувало дата за среща с българската страна по "Южен поток", предаде ТАСС, позовавайки се на говорител на министерството.

"Българската страна се обърна към енергийното министерство с молба за среща по "Южен поток", но датата на срещата засега не е съгласувана", допълни същият източник, цитиран от ТАСС.
Програмата на Александър Новак е много натоварена, съобщи БНР, като се позова на официален източник.

От компанията "Южен поток" - България също потвърдиха пред БНР, че към момента не е насрочено пътуване на български представители.

Междувременно стана ясно, че Божидар Лукарски заминава днес на работно посещение в САЩ. Планирани са срещи с цел "проучване на инвестиционния интерес и подготовка на следващо официално посещение и срещи на високо ниво във Вашингтон". Лукарски ще е в САЩ и на 19 декември, става ясно от съобщение на министерството на икономиката.

Тръбите все още се доставят

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „Южен поток”, предаде вестник „Ведомости”, позовавайки се на източник от една от компаниите за производство на тръби, цитиран и от "Фокус".

Тази информация е била потвърдена и от директора на Фонда за развитие на тръбопроводната промишленост Олег Калинский.

Не сме получили официално уведомление за спирането на „Южен поток” и продължаваме да работим за изпълнението на договорите”, е заявил той.

Вижте снимки >>>

Говорител на „Южен поток” е заявил, че единствено компанията Castoro Sei е преустановила работата си по проекта. Той е допълнил, че всички договорености с останалите изпълнители по проекта все още са в сила.

Съгласно договорите, производителите на тръби трябва да произвеждат и да доставят тръби в сортировъчните складове в България, обяснил е още говорителят. Транспортните разходи са включени в цената на тръбите, посочил е още източникът от тръбопроводната компания.

На 11 декември Русия потвърди пред Европейската комисия, че спира "Южен поток". От своя страна ЕК обяви, че работна група ще започне от януари да търси алтернативи на проваления газов проект.

АНКЕТА: Ще продължи ли проектът "Южен поток"?