Чужденците са се возили в товарен влак пътуващ от Турция за Австрия, където са били намерени от полицаите, а част от тях са открити и на покрива на вагоните.

Четиринадесет от мигрантите са жени, деветима са мъже, а децата са шест.

До акцията на полицията се стигнало след подаден сигнал на телефон 112 от човек, който се обадил от столичната централна гара, каза късно снощи на пресконференция директорът на СДВР Ивайло Иванов, цитиран от БТА. Той уточни, че до момента полицията няма връзка с него.

Товарният вагон, в който били хората, е намерен със скъсан брезент, затова и полицията предполага, че те са влезли оттам.

Осуетен е голям мигрантски пробив към България >>

Нито едно от лицата няма документи за самоличност, но се смята, че са сирийци. Наложило се е контактната мрежа на влаковете за малко да бъде спряна, за да не се получи волтова дъга от извеждането на чужденците от влаковата композиция, обясни Любомир Илиев, управител на "БДЖ-Товарни превози".

Чужденците са в добро здравословно състояние, коментира Ивайло Иванов и каза, че тепърва се изяснява статусът им - дали са влезли с влака от Турция, или са се качили на него вътре на територията на страната ни. Това е трети подобен случай на заловени мигранти, коментира още началникът на столичната полиция.

Задържаните 29 човека ще прекарат нощта в полицейските управления в София, докато бъде осигурен преводач, посредством когото ще бъде изяснен техният статут. Акцията по задържането на мигрантите продължи няколко часа.