Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата, заяви социалният още министър пред Дарик радио. Първоначалното предложение на правителството бе вноската да се вдигне с 3%, но в последствие Борисов намекна, че може и да е по-малко. Предложеното увеличение на здравната вноска скара правителство и синдикати с работодателите и те напуснаха тристранния съвет. Преди това пък синдикатите заплашиха с масови стачки, ако правителството избърза с по-високия стаж за пенсиониране и не вдигне социалните вноски.
Втората мярка, по която има консенсус, е криминализиране на укриването на осигурителни вноски, поясни Младенов, но допълни, че ще има разсрочване на плащанията за изрядни работодатели и самоосигуряващи се.
Третата мярка според министъра е борба на всички фронтове със сивата икономика.

Имаме към края на септември 9,03% безработица. Тези работодатели, които са изрядни, да идват при мен и да ми дават списъци на фирми в бранша, които правят нелоялен бизнес, които не плащат заплати, не плащат данъци, да идват при мен - аз се ангажирам заедно с НОИ и НАП да се направят пълни проверки в тези предприятия и ще има пълна непримиримост към тях, категоричен бе Тотю Младенов.

Искаме до 2015 година устойчиво да заздравим системата и да направим нулев дефицит, пожела си Тотю Младенов. Той обяви, че ще се увеличава осигурителният стаж с по 4 месеца на година в рамките на 8-10 години, спорът е кога да започне веднага или от 2013, или от 2014 година. Само преди дни министърът обяви, че увеличаването на стажа за пенсиониране ще започне от 2016 г.
До 2021 година трябва да завърши увеличаването на възрастта за пенсиониране. Това е комплекс от мерки, които ще заздравят системата и по които преговаряме в момента, допълни министърът.