Това показва изследване на д-р Йоанна Деде, която в него тя говори за наличието на "синдрома мобинг" (mobbing) в страната, съобщават Нюз.ин и БТА.

Става дума за системно, методично и непрестанно (най-малко веднъж в седмицата и за по-дълъг период от време) упражняване на психологично насилие, малтретиране, създаване на враждебна, унизителна среда и тормоз, накърняващ достойнството на работещите.

Според нея разрастването на този феномен е с катастрофални последствия за здравето на хората, но и за конкурентоспоспобността на фирмите и предприятията. Щетите за тях възлизат на милиарди евро, смята изследователката Йоанна Деде.

Изнесените от нея данни показват, че 8 на сто от работещите европейци са подложени на мобинг, а 50 на сто от жертвите на този синдром страдат от психични заболявания.

Мобингът - старият синдром на новото време

Счита се, че икономическата криза е една от причините, поради които съществува мобингът, казват психолозите.

Мобингът е свързан с дълбоко лични причини както на хората, които са извършители, така и на жертвите на мобинга и на групата на свидетелите, които са съучастници в мобинга.  Той е групов феномен на натиск и води до облекчаване на преживяванията на участниците за сметка на жертвата.

Тези преживявания на работното място много често са свързани с фрустрация, породена от лоша организационна култура във фирмата, управление, което няма достатъчно ефективност, няма производителност, няма удовлетворение, няма добро заплащане или просто има криза в самата фирма.

По този начин хората, които са инакомислещи, казват на глас какво, според тях, се случва във фирмата. Те са достатъчно компетентни или са хора с лидерски умения до такава степен, че влизат в конкуренция с лидерите. Те всъщност стават неудобни и в крайна сметка се явяват изкупителна жертва за останалите, които проектират собствената си фрустрация на неудовлетворение върху тази жертва.

Рискът от диабет скача с 46 % при тормоз на работното място >>>